zaterdag 5 februari 2011

De erfenis van het fotograferende kindermeisje

PhotobucketVeel over het leven van Vivian Maier is nog in nevelen gehuld. Zeker is dat ze op 1 februari 1926 in New York werd geboren. Haar vader, Oostenrijker, heette Charles Maier. Haar moeder luisterde naar de naam Maria Jaussaud, ze kwam uit Frankrijk.
In Vivian's kinderjaren schijnt de familie Maier regelmatig heen een weer gereisd te hebben tussen het nieuwe en het oude continent, maar het grootste deel van haar jeugd heeft Vivian in Frankrijk gewoond, ook al is niet bekend waar precies.

PhotobucketIn 1951 verhuisde Vivian Maier van Frankrijk naar New York. De eerste jaren verdiende ze de kost met allerlei baantjes, zoals verkoopster in een snoepwinkel. Vijf jaar na haar aankomst in de 'Big Apple' vertrok ze naar Chicago waar ze nanny werd, kindermeisje, een baan die ze met wat tussenpozen zo'n veertig jaar uitoefende.
En als ze er ook maar even tussenuit kon ging Vivian de straat op, met haar Rolleiflex camera. Ze maakte foto's, honderden, duizenden. In Chicago, Los Angeles, Manilla, Bejing, Egypte, Italië en aan de Amerikaanse zuidwest kust. Niemand kreeg ze ooit te zien, vaak liet ze ze niet eens ontwikkelen.
Vivian Maier leefde niet in weelde. De wereldreis heeft ze waarschijnlijk kunnen betalen dankzij een erfenis. Ze stierf ook niet in weelde. De laatste jaren van haar leven moest ze rondkomen van een uitkering en een gedeelte van die tijd was ze zelfs dankloos.
Ze overleed op 21 april 2009.

Het was puur toeval dat de prenten die Maier in haar leven geschoten heeft uiteindelijk aan het licht zijn gekomen. John Maloof, president van Jefferson Park Historical Society in Chicago was in 2007 bezig aan een boek over de wijk Portage Park en kocht op goed geluk op een veiling een partij van 30.000 foto's en negatieven. Een jaar later wist hij bij hetzelfde veilinghuis een tweede aankoop te doen, waarmee vermoedelijk de 'erfenis' van Vivian Maier kompleet is. Die erfenis bestaat uit zo'n 100.000 foto's en is een immense pagina  Amerikaanse geschiedenis.
Inmiddels zijn er plannen gemaakt voor een boek met het werk van Vivian Maier. Dat zou half 2011 moeten uitkomen. Ook is men bezig met een film over haar leven.
Veel van Maier's schitterende foto's zijn al te zien op het blog dat Maloof gecreëerd heeft.

15 opmerkingen:

 1. heel bijzonder ik ga het in de gaten houden( zal mijn fotozoon er op attent maken)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ron je tekst aan de onderkant is te smal (of de foto's te breed): vanaf "Duizenden. In Chicago."

  Liefdevolle foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Cor.
  Goed dat je je fotozoon erop attent maakt. Ik doe altijd een boel ideeën op bij het bekijken van foto's zoals deze.

  @Martin.
  Hè, jammer. Ik ben wat aan het passen en meten geweest, en bij mij komt alles prima over. Wat zulke problemen betreft was (nee, IS) het VK-blog veel gebruikersvriendelijker dan wat voor blog-provider dan ook.

  @Stripman.
  Het zijn echt van die foto's waar je een verhaal achter kan denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een ontroerend verhaal. Prachtige foto's!
  Groetjes, Op zoek naar morgen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Lydia.
  Een stukje menselijkheid achter een naam, ik mag er graag naar zoeken.
  Zit je ook op blogspot?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @kuifjesimon.
  Zwart-wit, het heeft dikwijls iets meer vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat een prachtig mooie bijdrage
  genietend gelezen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Zelfstandig journalist.
  En ook zij is er pas na haar leven bekend door geworden. Maar misschien was dat wel een bewuste keuze.

  @Dianne.
  Dank je.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ontroerende foto's. Dat ze op deze manier tevoorschijn komt uit de anonimiteit. Een mooi verhaal !
  (Ik weet niet of dat hier goedkomt met mijn naam (Pierra)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Pierra.
  Je bent luid en duidelijk overgekomen, hoor. Ja, er zit inderdaad heel veel emotie in de foto's. En het zijn er zo ontzettend veel als je wat rond gaat zoeken op het net.

  BeantwoordenVerwijderen