zondag 27 december 2015

Elda


Buurvrouws zondagse kleren hangen op twee hangertjes aan de vensterbank. Ze hangen aan het droogrekje, te luchten. Want het is kerst geweest en dan kruipen al die luchtjes erin.
Die luchtjes, daar heeft de buurvrouw zelf de grootste hand in gehad. Elda heet ze, en haar nette kleren zijn de beide feestdagen verborgen gebleven onder de jasschort. Want achter de potten en de pannen, daar kun je beter goed oppassen met je goeie goed. Elda wordt elk jaar overspoeld met complimenten over haar kookkunsten. M'n keukenprinses, zo noemt haar man Aldo Elda.
Complimenten over haar goeie goed krijgt ze niet, want dat blijft zoals gezegd twee dagen lang verborgen onder bloemetjes van haar dichtgeknoopte jasschort. Tot vandaag, de derde dag.
Vandaag luchten de nette kleren. Links de plooirok en een wollen vest, beiden in stemmig zwart. En rechts de blouse, de nieuwe blouse, met een bloemenmotief. Bloemen van onbekende komaf, maar groter en kleurrijker dan de margrietjes op de jasschort. Elda is de lichtste niet en ze zou met de bloemen van haar blouse zo een heel perk op het dorpsplein kunnen vullen. Het lijkt wel lente onder Elda's vensterbank. Ze wordt er vrolijk van en zingt. Een beetje vals, hier en daar uit de maat, maar het kan Elda's goeie humeur niet drukken.

De dagen beginnen te lengen en het donker van de nachten begint zich langzaam maar zeker terug te trekken. Opgelucht, want Elda zingt soms wel heel erg vals.


4 opmerkingen:

 1. Geweldig...ik mag je columns graag lezen Ron...:)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Buurman heeft de zijne weer gewoon aan moeten trekken? Bij wijze van wraak, omdat ze 'slechts' een keukenprinses is en niet ook de wasvrouw, schoonmaakster, troostmeisje in moeilijke tijden. Of ga ik nu te ver?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Elda is alles Martin. Behalve troostmeisje in moeilijke tijden volgens mij. Maar dat heeft buurman niet nodig, geloof ik. Hij was al een kaartje aan het leggen. ;-)

   Verwijderen